De kleine wassing vóór het gebed (Al-Woedoe’)

Allah zei in de Koran, in Soerat Al-Maa-ie-dah Ayah 6:

قال الله تعالى: ﴿ يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آَمَنُوا إِذَا قُمْتُمْ إِلَى الصَّلَاةِ فَاغْسِلُوا وُجُوهَكُمْ وَأَيْدِيَكُمْ إِلَى الْمَرَافِقِ وَامْسَحُوا بِرُءُوسِكُمْ وَأَرْجُلَكُمْ إِلَى الْكَعْبَيْنِ ﴾ (سورة المائدة ءاية 6 

Deze Ayah uit de Koran betekent: “Oh jullie gelovigen, als jullie opstaan voor het gebed, was jullie gezicht en armen inclusief de ellebogen en strijk met jullie natte hand over het hoofd en was jullie voeten inclusief de enkels”.

De bovengenoemde Ayah is een bewijs voor de wassing vóór het gebed (Al-Woedoe’).

Er zijn zes zuilen van de kleine wassing vóór het gebed (Al-Woedoe’):

 de intentie doen in het hart tijdens het wassen van het gezicht. Men zegt in zijn hart bijvoorbeeld: ik doe de intentie om de wassing vóór het gebed te doen. Of bijvoorbeeld: ik doe de intentie om de Woedoe’ te doen.

1. de intentie doen in het hart tijdens het wassen van het gezicht. Men neemt in zijn hart bijvoorbeeld de volgende intentie: ik doe de intentie om de wassing vóór het gebed te doen. Of bijvoorbeeld: ik doe de intentie om de Woedoe’ te doen. Het is belangrijk om te weten dat wanneer men deze woorden alleen uit spreekt met de mond, zonder dat men deze intentie in het hart heeft, de intentie niet geldig is.

2. het hele gezicht wassen, vanaf de normale haargrens van het voorhoofd tot aan de kin en van het ene oor tot het andere.

3. het wassen van de handen en onderarmen, inclusief de ellebogen. Dit wil zeggen het wassen van de hele onderarmen, vanaf de vingers tot en met de ellebogen. De elleboog is de buitenste kromming van de arm ter plaatse van het gewricht tussen de onder- en bovenarm.

4. met de natte hand over het hoofd of een gedeelte hiervan strijken. Zelfs als het maar één haar is, tussen de normale haargrens van het voorhoofd en het achterhoofd.

5. het wassen van de voeten inclusief de enkels. Dit wil zeggen het wassen van de voeten vanaf de tenen tot en met de enkels.

6. deze volgorde aanhouden, zoals het boven genoemd is. Dit wil zeggen dat men begint met de intentie tijdens het wassen van het gezicht, daarna de onderarmen wassen, dan met de natte hand een gedeelte van het hoofd nat maken en dan de voeten wassen.

Er zijn ook aanbevelingen (Soenan) voor de wassing vóór het gebed (Al-Woedoe’), daartoe behoort:

 1. het zeggen van “Bismil-lah” bij het beginnen van de Woedoe’.
 2. het gebruiken van de Siewaak. De Siewaak is een natuurlijk takje van een boom die de tanden schoonmaakt. De Profeet Moehammed, moge Allah zijn eer en status verhogen, heeft ons aanbevolen om dit te gebruiken. De Siewaak heeft heel veel voordelen.
 3. het drie maal wassen van de handen.
 4. het spoelen van de mond met water.
 5. het spoelen van de neus met water.
 6. met de natte hand over het gehele hoofd strijken.
 7. de binnen- en buitenkant van de oren met de natte handen bestrijken.
 8. tijdens het wassen van de onderarmen en de handen het goed wassen tussen de vingers. Tijdens het wassen van de voeten het goed wassen tussen de tenen.
 9. de rechter onderarm voor de linker onderarm wassen en de rechter voet voor de linker voet wassen.
 10. drie keer reinigen; het gezicht drie keer wassen, de onderarmen drie keer wassen enzovoort.
 11. tijdens het wassen wrijven, dit wil zeggen met een beetje kracht strijken.
 12. het volgende lichaamsdeel wassen voordat het vorige lichaamsdeel droog is.

Allah weet het beste.